Tilaa Uutiskirje!

Aatteet ja vastakkainasettelut esiin

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Näkökulmat

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Äänestysinto painunut alamaihin, otsikoi aamun Helsingin Sanomat. Jutun varmojen äänestäjien taulukossa hienoa oli nuorimman ikäryhmän äänestysaikeiden selvä nousu vuodesta 2007. Yli 65-vuotiaat taas ovat kuin toivonsa menettäneitä ja äänestysaikeet romahtaneet.

Ja kun kokonaisluvussa päästään niukin naukin yli 50 prosenttiin, on syytä pysähtyä.

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT julkaisi hiljan tutkimuksen Nuori, kuka käyttää ääntäsi? Valokeilassa huomisen vaikuttajat. Se kertoo nuorten suulla sen, mikä politiikassa ja poliitikoissa mättää. Tutkimus tekee harvinaisen selväksi, että nuoret ovat kaikkea muuta kuin mielipiteettömiä. Asiat ja yhteiskunta kiinnostavat, puoluepolitiikka ja poliitikot ei.

Politiikka näyttäytyy hallintona eikä aatemaailmojen kamppailuna. Päätöksenteko on sellaisen panssarin takana, että siihen ei tunnuta saavan kosketusta. Usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin on heikko. Mutta niin on myös nuorten usko poliittiseen järjestelmään ja sen toimijoihin. Poliitikoilla on peiliin katsomisen paikka: nuorilla suurin syy jättää äänestämättä on epäluottamus poliitikkoihin.

Nuorilla on hyvät tiedot poliittisesta järjestelmästä. Sen sijaan puolueiden arvot ovat epäselviä ja sen myötä tieto puoluejärjestelmän taustalla olevista vastakkainasetteluista hämärtynyt. Ihan sama, ketä äänestää -tyyppisten ajatusten taustalla on puolueiden samankaltaistuminen ja viestien ympäripyöreys. Niistä maksetaan ihmisten passiivisuutena.

Liikkeellä on rutkasti vapaita ääniä: vain yhdeksän prosenttia tietää, ketä äänestää, 30 prosenttia puolueen muttei ehdokasta ja 62 prosenttia ei tiedä kumpaakaan. Vihreät vetää nuoria eniten ja toiseksi on kiilannut perussuomalaiset – joskin se on myös inhokkilistan kakkonen. Inhokkilistaa johtaa kristillisdemokraatit.

Protestia on siis ilmassa.

Niin kauan kuin meillä valitaan kansamme edustajat ja päättäjät vaaleilla, äänestämisen arvoa ei voi liikaa korostaa. Yhteiskunnallisina toimijoina sanomalehdillä on keskeinen rooli siinä, että kansalaiset – niin nuoret kuin iäkkäämmätkin – saavat politiikasta ja poliitikoista sellaista tietoa, että se panee äänestyspäivänä liikkeelle.

Puolueita tärkeämpää nuorille ovat ehdokkaiden mielipiteet ja selvästi ilmaistut aatteet, joita kannattaa tai vastustaa. Nuoret kaipaavat poliitikkojen puheista selkeitä linkkejä arkeensa. Kaivakaa ne esiin, pankaa ehdokkaat puhumaan suoraan ja tunnustamaan kirkkaita värejä.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast