Tilaa Uutiskirje!

Ei mikään idän media – kahdeksan lehteä perusti uutistoimituksen

Pyrimme journalismiin, josta lukijat ovat valmiita maksamaan, sanoo Uutissuomalaista johtava Matti Pietiläinen.

Uutissuomalaisessa työskentelevät Outi Laatikainen Keskisuomalaisesta, Tarja Koljonen Etelä-Suomen Sanomista, Minna Harmaala Etelä-Suomen Mediasta, uutispäällikkö Matti Pietiläinen Savon Sanomista, Ari Helminen Etelä-Suomen Sanomista, Sari Vanninen Karjalaisesta sekä Iida Tiihonen ja Antti Launonen Savon Sanomista. Kuva: Marko Kauko
Ajankohtaiset

Lännen Media sai kilpailijan, kun kahdeksan päivälehteä perusti yhteisen uutistoimituksen Uutissuomalaisen. Toimitus aloittaa työt huomenna.

Mukana ovat jo pitkään yhteistyötä tehneet Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Karjalainen ja Etelä-Suomen Sanomat sekä Keskisuomalainen-konsernin Uudellamaalla ilmestyvät päivälehdet Aamuposti, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa ja Uusimaa.

Toimitusta johtaa Kuopiosta uutispäällikkö Matti Pietiläinen. Yksi toimittaja työskentelee eduskunnassa ja muut kotitoimituksissaan eri puolella Suomea.

Keskisuomalaisella, Savon Sanomilla, Karjalaisella ja Etelä-Suomen Sanomilla on ollut jo vuodesta 2014 yhteinen uutistoimitus, jossa oli viimeksi kahdeksan työntekijää. Mikä muuttuu, Matti Pietiläinen?

Silloin lähdimme liikkeelle kokeilulla, jota ei haluttu edes mitenkään ulospäin näyttää. Olimme neljä tasaveroista kollegaa, ei ollut mitään uutisjohtoa. Jossain vaiheessa tekijämäärä tuplattiin, mutta puolet teki hyvin monenlaista sisältöä digiin. Nyt fokus on yhteiskunnallisessa uutisoinnissa, politiikassa ja taloudessa. Tiimi keskittyy ja erikoistuu, mikä auttaa pärjäämään uutiskilpailussa. Uusi tiimi, johon on valittu uudet tekijät, siirtyy Väli-Suomen Media Oy:n palvelukseen.

Miksi halusitte nyt rakentaa brändiä?

Asiakaslehdet halusivat ärhäkän, valtakunnan uutisiin keskittyvän lisäpalvelun lukijoille. Haluamme näyttää isosti, että tällainen on.

Miten päädyitte nimeen Uutissuomalainen?

Se on mukana olevissa lehdissä järjestetyn nimikilpailun satoa. Uutissuomalainen välähtää jo Väli-Suomen Median perustamispapereissa. Nimi oli ehdotettujen joukossa ja päätyi nyt virallisesti käyttöön. Suomalainen korostaa, että tavoitamme yli miljoona lukijaa, ja toinen puoli on, että pyrimme ennen kaikkea uutisiin.

Tiedotteessa korostitte nopeutta, mutta teettekö myös hidasta journalismia?

Sekuntikilpailuun emme aio, vaikka olemme reagointiherkkiä. Mutta on meillä myös tavoite selittää ja taustoittaa yhteiskunnallisia ilmiöitä, päätöksiä ja tapahtumia. Selkeästi hitaampi journalismi on sitten Sunnuntaisuomalaisen heiniä. Uutissuomalainen ja Sunnuntaisuomalainen toimivat rinnakkain Väli-Suomen Mediassa. Me tarjoamme tiistaista lauantaihin pari sivua valmista tavaraa, ja Susu hoitaa sunnuntain.

Mikä roolitus teillä on STT:n kanssa, joka on myös perinteisesti ollut nopea ja luotettava valtakunnan asioiden uutisoija?

Emme pyri korvaamaan STT:tä emmekä tekemään sen kanssa päällekkäistä työtä. Me rikastamme STT:n valtakunnallista tarjontaa. STT:hen verrattuna olemme varmasti hitaita.

Oletteko idän media?

Väli-Suomen Media emme halunneet olla jo siksi, että se on liian suppea maantieteellinen alue kuvaamaan toimintaa. Idän media emme varmasti halua olla. Meillä on isompi nimi, kun siinä on sana suomalainen.

Miten verkkotekeminen sujuu, kun lehdillä on erilaisia maksumalleja?

Lähikuukaudet näyttävät, miten käytännöt harmonisoituvat tai pysyvät erilaisena. Esimerkiksi Karjalaisessa ja Etlarissa on muita enemmän digital first -strategia.

Hoituuko koko Keskisuomalainen-konsernin sisältöyhteistyö jatkossa Uutissuomalaisen kautta?

Ei se täysin hoidu. Esimerkiksi teematuotannossa tehdään yhteistyötä ja maakuntalehtien juttuvaihto jatkuu ohi Uutissuomalaisenkin niin kuin ne hyväksi näkevät.

Millä perusteella valitsitte toimittajat uuteen toimitukseen?

Ilahduttavan moni haki tehtäviin sisäisessä haussa. Katsoimme, että joukossa on kokemusta ja reagointiherkkyyttä. Mukana on kokenutta politiikantoimittajaa ja tekijöitä, joilla on vahvoja seuraamisalueita. Jokaisen piti myös täyttää nykyaikaisen journalismin vaatimukset, sillä kaikki tekevät kaikkiin kanaviin. Ikä- ja sukupuolihaitarista tuli hyvä, vaikkei sitä ajateltu.

Mikä on Uutissuomalaisen suuri tavoite?

Toki meillä on sisäisiä tavoitteita, joissa yhtenä selkeänä mittarina on, miten STT noteeraa meidän omat uutiset. Bulkkiuutistahan on tosi paljon – me pyrimme johonkin semmoiseen, josta lukijat ovat kiinnostuneita maksamaan ja käyttämään aikaa sen parissa.

Oikaisu kello 21.11: Minna Harmaala on Etelä-Suomen Mediasta, ei Etelä-Suomen Sanomista kuten kuvatekstissä väitettiin.

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast