Tilaa Uutiskirje!

Muista markkinoida

Näkökulmat

Kirjoittaja on Suomen Lehdistön päätoimittaja.

Suosituimmat jutut leviävät verkossa virusten lailla, mutta loistavakaan journalismi ei välttämättä myy itse itseään. Se saattaa tarvita pientä työntöä.

Siksi Münchenissä ilmestyvä Saksan laajalevikkisimpiin kuuluva päivälehti Süddeutsche Zeitung pitää palkkalistoillaan henkilöä, jonka työ on markkinoida yksittäisiä artikkeleita. Hän on toimituksen ytimessä työskentelevä teräväkynäinen journalisti, jonka budjetti tulee markkinoinnin puolelta.

Tekstimarkkinoija valitsee seuraavan päivän printtilehden runsaasta tarjonnasta sisällöt, joissa on bestseller-potentiaalia – ja alkaa myydä. Näistä jutuista tulee verkossa maksullisia premium-artikkeleita.

”Tekstimarkkinoija valitsee lehden runsaasta tarjonnasta sisällöt, joissa on bestseller-potentiaalia – ja alkaa myydä.”

Tekstimarkkinoija kirjoittaa jutuille uudet otsikot ja vetävät tiiserit – klikkiansoja ei kannata virittää, sillä lukija halutaan sitouttaa. Jutuille ostetaan näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa oletetun kohderyhmän parissa. Juttuja hakukoneoptimoidaan ja hyödynnetään sähköpostikampanjoissa. Helmistä kirkkaimmat nostetaan verkkopalvelun osioon, jossa esitellään lehden parhaat sisällöt.

Tekstimarkkinoija seuraa analytiikkaa ja tekee päivittäin A/B-testausta, jossa eri kävijöille näytetään verkossa erilainen tarjonta maksullisista jutuista. Data näyttää, mitkä jutut etusivulle kannattaa jättää. Tärkein mittari on, syntyykö tilaus.

Journalismin myymisestä opitaan koko ajan lisää.

Paljonko iloa on yksittäisestä hyvin vetävästä jutusta?

Erittäin paljon, kertoi Süddeutsche Zeitungin digijohtaja Stefan Plöchinger Wan-Ifran seminaarissa Kööpenhaminassa keväällä.

Yksittäisten juttujen avulla lehti myy verkkotilauksia. Premium-artikkelit tuovat enemmän tilaajia kuin niin sanottu mittarimalli, jota lehti myös käyttää. Tämäkin malli toimii viikonloppuisin: kun lukija on kuluttanut ilmaisjuttujen kiintiönsä, maksuinto nousee.

Süddeutsche Zeitungilla oli vuoden alkupuolella 55 000 verkkotilausta, joista valtaosa oli pelkkiä digitilauksia.

Saksalaislehdeltä voi oppia ainakin kaksi asiaa. Aina ei kannata jättää juttuja uimaan omilla avuillaan. Toiseksi toimituksen ja markkinoinnin osaamisen yhdistäminen voi olla hedelmällistä journalismin myymisessä verkkoaikana.

> Lue lisää Süddeutsche Zeitungin tekstimarkkinoijasta Nieman Journalism Labin jutusta.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast