Tilaa Uutiskirje!

Ripaus vainoharhaisuutta digiaikana

Näkökulmat

Ari Heinonen, dosentti, tiedotusopin lehtori Tampereen yliopistossa

Kun Associated Pressin toimituksessa valmisteltiin Pulitzerilla palkittua juttua New Yorkin poliisilaitoksen toiminnasta, kaikki materiaali pidettiin viime hetkeen asti poissa toimituksen yhteisestä tietojärjestelmästä. BBC Academy -sivustolla neuvotaan, että työmatkoilla toimittajan kannattaa käyttää kryptattua muistitikkua. Ja Committee to Protect Journalists (CPJ) on tänä vuonna julkaissut kattavat ohjeet toimittajan tietoturvan perusteista.

Esimerkit kertovat siitä, että digiaikana myös toimitukselliset tietovarannot ovat uudella tavalla alttiita ei-toivotuille vierailuille. American Journalism Review’n (AJR) jutussa muistutetaan, että toimittajan tiedonhankintaa ja muuta työtä helpottava teknologia mahdollistaa myös journalistien urkinnan.

Useimpien toimittajien koneille ei koskaan kukaan hakkeroidu ja harvan matkapuhelinliikennettä tai näppäimistön käyttöä vaivaudutaan seuraamaan. Silti sopiva annos vainoharhaisuutta digitaalisen urkinnan suhteen on hyväksi paitsi toimittajien ja toimitusten, myös journalisteihin luottavien lähteiden suojaamiseksi.

AP:n jutun yhteydessä luottamuksellisia tietoja ja tiedonlähteitä varjeltiin paitsi pitämällä materiaali toimitusjärjestelmän ulkopuolella, myös huolehtimalla juttutiimin viestinnän turvallisuudesta. Matkoilla ollut toimittaja käytti vain sähköposteja, jotka salattiin ilmaisella GNU Privacy Guard -ohjelmalla. Kun lähdettiin tapaamaan tietolähdettä, matkapuhelimesta poistettiin akku, jotta toimittajan sijaintia olisi vaikeampi jäljittää.

 

Myös verkossa liikkumisensa jälkiä voi ainakin yrittää häivyttää. American Journalism Review’n jutussa mainitaan yhtenä suojauskeinona Tor-ohjelman käyttö. Se on niin ikään ilmainen ohjelma, joka estää sivullisia pääsemästä selville, missä päin verkkoa liikut tai missä itse sijaitset.

BBC:n ohjeissa neuvotaan pitämään tärkeitä tietoja sisältävät laitteet mukana aina ja kaiken aikaa.

Jos kannettavan tietokoneen retuuttaminen mukana ei ole mahdollista, kannattaa käyttää suojattua muistitikkua tai vähintäänkin koneelle tehtyä piilotettua ja suojattua kiintolevyn osaa. Ja tietysti sekä tietokoneet että puhelimet on suojattava kunnollisella salasanalla.

Puheluihin suositellaan mieluummin Skypeä tai muita nettiä käyttäviä ääniohjelmia kuin tavallisia puhelinpalveluita.

Toimittajien hallussa olevien tietojen turvaamiseksi on siis olemassa sekä yksinkertaisia että edistyneitä keinoja ja apuvälineitä. CPJ:n ohjeissa neuvotaan ensin määrittelemään suojaamista tarvitsevat tiedot, sitten se, keneltä ne pitäisi suojata ja tämän pohjalta voi valita soveltuvat turvaamiskeinot.

 

Digitaaliset katulehdet tulivat

Newsweekin siirtyminen kokonaan digitaaliseksi on saanut ansaitsemaansa huomiota. Myös mediakentän toisella suunnalla on otettu samantapainen askel. Britanniassa julkaistava Big Issue in the North on maailman ensimmäinen katulehti, joka on vastedes tarjolla myös digitaalisena versiona. Myyjältä saa joko paperilehden tai kortin, jonka kaksiulotteisella QR-koodilla pääsee lataamaan lehden päätelaitteelleen.

Muiden katulehtien tapaan Big Issuen myynnillä kootaan varoja kodittomille ja muille vähäosaisille. Yhdysvalloissa ilmestyy StreetWise, ja verkostossa on kaikkiaan yli 120 katulehteä. Jos brittikokeilu onnistuu, sovellus tulee verkoston muiden lehtien käytettäväksi.

 

Suomalaistoimittajat hännillä some-asennetutkimuksessa

Vain saksalaiset toimittajat sijoittuivat suomalaisten jälkeen selvityksessä, jossa vertailtiin kahdeksan maan toimittajien asenteita sosiaalista mediaa kohtaan ja sosiaalisen median käyttöä.

Cision-viestintäyhtiön ja brittiläisen Canterbury Christ Church -yliopiston tekemässä selvityksessä kanadalaiset toimittajat käyttivät sosiaalista mediaa laajimmin, tiesivät siitä eniten ja suhtautuivat siihen myönteisimmin. Toisena tulivat yhdysvaltalaiset toimittajat, ja selvityksen jälkijoukossa olivat Suomi ja Saksa. Britit, ruotsalaiset, australialaiset ja ranskalaiset sijoittuivat näiden väliin.

Selvityksen mukaan suomalaiset toimittajat kyllä suhtautuvat myönteisesti sosiaaliseen mediaan, mutta pikemminkin seurailevat sen tapahtumia, kuin käyttävät eri välineitä aktiivisesti tiedonhankintaan. Syyksi arvellaan yksinkertaisesti sitä, etteivät täkäläiset toimittajat oikein ole perillä sosiaalisesta mediasta.

 

NYT ohjeistaa toimittajiensa some-käyttäytymistä

Jos tekee töitä New York Timesille, tämä on pidettävä mielessä myös sosiaalisessa mediassa. Näin voi tiivistää ohjeet, jotka NYT:n toimituksen johto antoi äskettäin, kun eräs sen freelancer oli saanut jyrkän kielteistä huomiota twiiteistään. NYT:n ohjeiden mukaan sosiaalista mediaa on pidettävänä julkisena foorumina, mikä onkin järkeen käypää. Ohjeiden mukaan sosiaalisessa mediassa ei saa toimia tavalla, joka rapauttaisi kirjoittajan luotettavuutta NYT:n toimittajana. Esimerkiksi poliittisia näkemyksiä ei tulisi tuoda esiin. Ohjeet koskevat yhtä hyvin vakiväkeä kuin free-toimittajiakin.

Ohjeistus julkaistiin NY Timesin lukijatoimittajan blogissa. Seuranneessa keskustelussa kyseltiin, josko ohjeet pätevät silloinkin, kun free-toimittaja tekee välillä toitä muualle.

 

Guardian, Channel 4 News ja BBC kokeilevat päätelaitteelle mukautuvia sivuja

Guardian, Channel 4 News ja BBC ovat eräitä mediataloja, jotka ovat alkaneet tai ryhtymässä kokeilemaan käyttäjän päätelaitteen mukaan mukautuvia web-sivuja.

”Responsive design” -käytännöllä yritetään vastata siihen, että yleisö käyttää medioita milloin milläkin päätelaitteella, mutta – ainakin oletettavasti – haluaisi jokseenkin samat sisällöt lukipa juttuja sitten älypuhelimella, tabletilla tai pöytätietokoneella. Ongelmana on ollut, että tietokoneruudulle suunniteltu sivu näyttää sekä kököltä että sekavalta esimerkiksi puhelimella. Automaattisesti mukautuvat sivut olisivat ratkaisu tähän.
Channel 4:n uutissivusto toimiikin varsin juoheasti eri laitteilla.

Guardianin uusi sivusto on beta-vaiheessa, ja toimii mukavasti puhelimella, mutta on perin valju esimerkiksi tabletilla. BBC:llä kokonaisuus on vielä kehittelyssä, mutta mobiilikäyttäjät ohjataan nyt uudistetulle sivustolle, joka onkin hyvin toimiva paketti.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast