Tilaa Uutiskirje!

Tietokone kirjoittaa ihan itse

Näkökulmat

Tällä kertaa kissan nosti pöydälle Carl-Gustav Lindén, entinen taloustoimittaja, joka tutkii parhaillaan robottijournalismia Åkerlundin Säätiön apurahan turvin.|Tällä kertaa kissan nosti pöydälle Carl-Gustav Lindén, entinen taloustoimittaja, joka tutkii parhaillaan robottijournalismia Åkerlundin Säätiön apurahan turvin.|Tällä kertaa kissan nosti pöydälle Carl-Gustav Lindén, entinen taloustoimittaja, joka tutkii parhaillaan robottijournalismia Åkerlundin Säätiön apurahan turvin.

Muistan nuorilta toimittajavuosiltani 80-luvulta, miten vastentahtoisesti monet kollegat ottivat tietokoneet käyttöön. Jotkut jopa kieltäytyivät koskemasta niihin ja perustelivat, ettei Hemingwaykaan käyttänyt tietokonetta.

Ironista kyllä, nyt on saatavilla Hemingway App, joka auttaa kirjoittamaan selkeästi.

Lopulta Journalistiliitto sai työnantajat maksamaan näyttöpäätelisän, joka muistaakseni oli pari sataa markkaa kuussa.

Näyttöpäätetyöskentely oli monelle toimittajalle ensimmäinen, vaikea askel kohti digitaalista maailmaa.

Nyt on meneillään melkein yhtä iso muutos, kun ihmisten virittämät tietokoneet kirjoittavat jutut ihan itse. Yhdysvalloissa tämä on jo arkea.

Näyttöpäätetyöskentely oli monelle toimittajalle ensimmäinen, vaikea askel kohti digitaalista maailmaa. Nyt on meneillään melkein yhtä iso muutos, kun ihmisten virittämät tietokoneet kirjoittavat jutut ihan itse.

Esimerkiksi talouslehti Forbesin nettisivuja lukiessa huomaa, että monen jutun kohdalla lukee ”Narrative Science, Partner”. Kyse on firmasta, joka hoitaa automaattisesti suurimman osan Fortune 500 -listan yritysten rutiiniseurannasta eli niin sanotun lapiokaman.

Lehden toimittajat keskittyvät muutamaan kymmeneen tärkeimpään yritykseen.

Finanssialan rutiiniuutiset ovatkin pitkälti tietokoneiden kirjoittamia. Thomson Reuters, Bloomberg ja Dow Jones ovat käyttäneet algoritmejä uutistuotannossa jo vuosikausia, mutta vasta nyt ilmiöstä on ruvettu puhumaan.

Suuri yleisö havahtui keväällä, kun Ken Schwencke, Los Angeles Timesin toimittaja-koodaja, heräsi aamuyöllä maanjäristykseen. Hän avasi tietokoneen ja selasi läpi jutun, jonka Kenin oma ohjelma oli automaattisesti kirjoittanut avoimen geologisen datan pohjalta. Ken päätti julkaista jutun. Tämä ”quakebot” keräsi suuren huomion ja sai aikaiseksi valtavan keskustelun siitä, mikä on toimittajan rooli tulevaisuudessa.

Robottijournalismi oli yhtenä teemana maailman päätoimittajien ja mediayrittäjien kolmepäiväisessä tapaamisessa Barcelonassa tämän vuoden kesäkuussa GEN Summitissa.

Sokkotestissä opiskelijat pitivät tietokoneen kirjoittamaa tekstiä yleensä jopa parempana.

Kysyin siellä entiseltä konkaritoimittajalta ja brittiläisen Local World -lehtiyhtymän uudelta digitaaliselta johtajalta Matt Kellyltä, voitteko todella julkaista yli sataa paikallislehteä ilman yhtään perinteistä toimittajaa, kuten omistaja David Montgomery on väittänyt. Kelly nauroi: ”Ei pidä paikkaansa, kyllä toimittajia tarvitaan kaksi tai kolme”.

Vastaavia esimerkkejä on monia. Narrative Sciencen kilpailija Automated Insights on jo ilmoittanut julkaisevansa miljardi tietokoneen kirjoittamaa uutista tänä vuonna, ja yleinen veikkaus on, että muutaman vuoden sisällä suuri osa uutisista tulee suoraan tietokoneista.

Mitä lukijat sanovat tästä? Ruotsalaisen tutkijan Christer Clerwallin tekemän pienen kokeen perusteella selvisi, ettei opiskelijoiden testiryhmä erottanut robottiuutista journalistin kirjoittamasta. Sokkotestissä opiskelijat pitivät tietokoneen kirjoittamaa tekstiä yleensä jopa parempana.

Robottijournalismille on vielä monta estettä. Tulee ratkaista muun muassa, miten data strukturoidaan niin, että sitä voi käyttää raaka-aineena. On myös eettisiä ongelmia: Miten varmistetaan, että faktat pitävät? Kuka vastaa virheistä? Kuinka varmistetaan, että toiminta on läpinäkyvää?

Näen toimittajan työn muutoksen valoisana: vihdoin voi keskittyä hyvien juttujen tekoon ja raivata tylsän työn alta pois.

> Ensi kerralla kirjoittajana voit olla sinä: kerro aiheesi toimitukselle. Sähköposti: [email protected].

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast